O nouă ediție, a IV a Festivalului International de Teatru FESTIS

La Chișinău își dau întâlnire 9 dramaturgi contemporani din 6 țări.

În ultima lună de toamnă, în pofida restricțiilor impuse de pandemie, Teatrul Național SATIRICUS își surprinde plăcut publicul cu noi evenimente artistice de calibru. După premiera spectacolului „Revizorul” de N.V. Gogol, în regia lui Sandu Grecu, artist al poporului, la doar o săptămână distanță, în perioada 16 - 25 noiembrie, SATIRICUS, cu sprijinul financiar al Primăriei municipiului Chișinău și al Consiliului municipiului Chișinău, organizează Festivalul Internațional de Teatru FESTIS, ediția a IV-a, cu tema Teatrul ca formă de rezistență.

La Chișinău își dau întâlnire 9 dramaturgi contemporani din 6 țări – România, Franța, Estonia, Belarus, Rusia și, bineînțeles, din Moldova. Aceștia sunt autorii textelor celor 10 spectacole, prezentate de actorii de la Satiricus.

Pentru mai multă concludență, propunem, în mod detaliat, programul festivalului:

16, luni. REGELE, BUFONUL ȘI DOMNII ȘOBOLANI de Matei VIȘNIEC

17, marți. POVESTEA PEȘTIȘORULUI DE AUR de Jaan TATTE

18, miercuri. PRINȚESA DE CARTIER de Andrei IVANOV

19, joi. KEBAB de Gianina CĂRBUNARIU

20, vineri. JANNA de Iaroslava PULINOVICI

21, sâmbătă. PUȘTOAICA DE LA ETAJUL 13, SAU DRAGĂ SOCIETATE de Mircea M. IONESCU

22, duminică. MADE IN MOLDOVA de Constantin CHEIANU

23, luni. INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei KUREICHIK

24, marți. VALSUL TANCURILOR de Irina NECHIT

25, miercuri. EA ȘI NUMAI EA Andrei IVANOV

Concepută sub semnul promovării teatrului de rezistență, a spectacolelor combative sub aspect social-politic, de stringentă actualitate, ediția reunește creațiile unor dramaturgi din România și Basarabia, dar și din alte țări, precum Franța, Estonia, Rusia, Bielorusia, contribuind astfel la dezvoltarea legăturilor dintre teatrele acestor țări, dar și la afirmarea dramaturgiei românești în lume.

Tema generoasă a Teatrului ca formă de rezistență implică o atitudine tranșantă a creatorilor de spectacol – dramaturg, regizor, actori – față de realitățile sociale abordate, o cunoaștere și trăire profundă a situațiilor reflectate în spectacol, trăire afectivă și multă empatie pentru eroii care suferă din cauza abuzurilor și nedreptăților care se manifestă cu brutalitate în societatea noastră.

Majoritatea absolută a spectacolelor vor fi prezentate în premieră (unele în premieră absolută), ceea ce face ca interesul publicului pentru acest festival să fie maxim.

Vă așteptăm și noi cu interes, dragi spectatori!