În cei 25 de ani de activitate, Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” ne-a obișnuit deja cu tot felul de isprăvi și demersuri artistice remarcabile, deci nu e de mirare că în preajma fiecărei noi stagiuni publicul e în așteptarea următoarelor surprize. Acestea nu s-au lăsat mult așteptate nici în anul 2016.
Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, filiala Bruxelles în strânsă colaborare cu diaspora românească din Belgia și Olanda, au venit cu inițiativa de a celebra 25 de ani de la independența Republicii Moldova prin spectacolul de teatru „Made in Moldova”, acesta urmând să fie prezentat pe 27 august la Petit Theatre Mercelis din Bruxelles, iar pe 28 august la Amsterdam.

Spectacolul „Made in Moldova” este o producție mai veche a Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”, fiind montat în 2009 de regizorul Alexandru Grecu, artist al poporului, după un text de Constantin Cheianu. Realizat cu susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, acest spectacol de factură socială abordează problemele stringente ale corupției și se bazează în exclusivitate pe fapte decupate din realitatea imediată a Republicii Moldova. Mesajul profund, tranșant, care induce publicului un sentiment de revoltă și indignare, este redat într-un limbaj scenic modern, „sintetizat organic cu dansul, cântecul şi expresia corporală”. Tocmai de aceea „Made in Moldova” rămâne mereu actual şi întotdeauna se joacă cu sala arhiplină.

Profitând de faptul că turneul are loc în ajunul Sărbătorii Naționale „Limba Noastră cea Română”, „satiriciștii” vor da reprezentații și în alte orașe, pentru publicul din diaspora românească, care, departe de țară, va avea în sfârșit ocazia să vadă un spectacol de acasă, în limba română. După aceste reprezentații, actorii se vor întâlni cu conaționalii din diaspora, pentru a discuta problemele ce-i frământă şi pentru a sărbători împreună cele două sărbători naționale.

Revenind la Chișinău pe 1 septembrie, trupa „satiricistă” va avea la dispoziție doar 2 săptămâni pentru a se pregăti de următoarele evenimente artistice planificate pentru această toamnă. Astfel, pe 14 septembrie, Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” va participa, cu spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, ediția a II-a, care va avea loc la Chișinău, sub auspiciile Teatrului Național „M. Eminescu”. Iar după încă două săptămâni, pe 4 octombrie, trupa se va deplasa la Vaslui, România, unde este invitat să participe, cu același spectacol „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Umor “Constantin Tãnase”.
„Satiricus” îşi va deschide cea de-a XXVI-a stagiune la 7 octombrie, cu premiera „Banii, banii sau borsertka” de Rey Koney. Urmează alt spectacol în premieră: „Puștoaica de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu, care, jucat în avanpremieră acum vreo trei luni, s-a bucurat de un succes de public fulminant.

Și următoarea lună de toamnă le va aduce spectatorilor o veritabilă surpriză teatrală. La 17 noiembrie va avea loc premiera „Maria Tănase” – un spectacol de Nely Cozaru.
Tot în această lună, de la 1 noiembrie, teatrul derulează un alt original proiect teatral. Va fi montată, în versiune non-verbală, cunoscuta piesă a lui William Shakespeare „Hamlet”. Libretul spectacolului este scris de Sandu Grecu, iar coregrafia și selecția muzicală le semnează Dumitru Tanmoșan.

În perioada 22 noiembrie – 1 decembrie „Satiricus” va întreprinde un turneu în Italia cu spectacolul „Puștoaica de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu. Spectacolul se va juca în limba engleză, mizând pe un public mai numeros, ce ar putea contribui la acoperirea cheltuielilor suportate de teatru în acest turneu și, de ce nu, la înregistrarea unui profit financiar.
O premieră absolută – am putea spune, în plan mondial – este planificată pentru data de 16 decembrie. Va fi un spectacol de mare actualitate și impact social-politic, după o piesă de ultimă oră a reputatului dramaturg Matei Vișniec, „Migranții”. Eventual, cu participarea autorului, pe care acum câteva luni l-am sărbătorit la Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” în cadrul evenimentului teatral Zilele Matei Vişniec la Chişinău cu genericul „DE LA CEHOV LA VIȘNIEC".


În martie 2017 „Satiricus” prezintă publicului încă o premieră, după piesa „Socrate” de Serghei Evstratiev. Iar în încheierea stagiunii teatrul va prezenta în premieră o spumoasă comedie de moravuri, și anume „Doctor de femei” după o piesă de Georges Feydeau.


Remarcăm, în final, că repertoriul stagiunii a XXVI-a va cuprinde – cum altfel! – 26 de spectacole, inclusiv, cel puțin, 5 premiere. Cele două scene – din Sala Mare și din Sala Mică – vor fi ocupate, deci, aproape zi de zi. Într-un ceas bun!