Viorel CORNESCU

Artist al Poporului

(actor la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născut la 02 ianuarie 1970, Ştefăneşti, Floreşti, RM


Activitate profesională:

Din 1991 la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale

Roluri teatru:

Claudius - Hamlet de William Shakespeare

Traficantul  - Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Andrei Vasilievici  - Îți vreau soțul de M.Zadornov 

Vic Johnson - Banii, banii sau borsetka de R.Cooney

Dirijorul - Nunta de A. P. Cehov

Oscar - Poker sau Femei de Neil Simon

Vasile Feodorovici - Bătrânii noștri de D. Crudu

Serghei, Profesorul - Țara asta, a uitat de noi… de Constantin Cheianu

Oleg - Cu bunelul ce facem? de C. Cheianu

Ştefan Tipătescu - Eu pentru cine votez de V. Butnaru

Stepan Stepanovici Ciubukov - Cerere în căsătorie de A.P.Cehov

Petru Şaptefraţi - Made in Moldova! de Constantin Cheianu

Fabius - Caligula de Yozef Toman

Stalin - Dictatorul de A. Strâmbeanu 

Gorbaciov - Golanii revoluţiei moldave de Constantin Cheianu

Chiriac - O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale

Al treilea chefliu - Salvaţi America! de Dumitru Crudu

Gheorghe - Năpasta de Ion Luca Caragiale

Un chelner - D`ale carnavalului de Ion Luca Caragiale

Revoluţionarul III - Jertfe patriotice de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri

Ştefan Tipătescu - O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale

Englezul - Carmen de Prosper Merimee

Woland, Mefistofel - Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov

Domnul X - SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu

Translatorul - Care - s sălbaticii? de Iulian Filip

Regele, Faranga - Ciuleandra de Liviu Rebreanu

Sganarelle - Căsătorie cu de - a sila de J.B.P.Moliere

Omul Negru, Fratele Putere - Moliere de Mihail Bulgakov|

Tipul, Conul Petrache - Triunghiul păcatului după Tudor Muşatescu

Lihasus, Parlamentarul I - Hercule de Fr.Durrenmatt

Tomşa - Moţoc după Gr.Ureche, B.P.Hasdeu, C.Negruzzi, V. Alecsandri

Mozart, Portarul, Calaul, Fratele - Ce e viata omului? de Arcadii Arkanov

Premii:

2003    Laureat al Premiului de Stat pentru tineret în domeniul artei teatrale

2010    Titlul Onorifc Artist Emerit

2019    Titlul Onoricic Artist al Poporului

2019 Premiul de Excelență în cadrul Galei Premiilor UNITEM

2011 Premiul pentru Cel mai bun rol secundar masculin în cadrul Galei Premiilor UNITEM, Țara asta a uitat de noi… de Constantin Cheianu

2017 Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin în cadrul Galei Premiilor UNITEM, „Banii, banii sau „borsetka”” de Ray Cooney

Turnee, festivaluri:

În România (octombrie 2019, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.

În România (octombrie 2019, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.

În România (septembrie 2019, Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
În România
 (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Viorel CORNESCU, actor, activează în componenţa Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” de la fondarea acestuia, creînd împreună cu trupa de bază profilul emblematic al acestui teatru unic în Republica Moldova.

Sensibilitatea şi inteligenţa nativă se proiectează în orice creaţie scenică a acestui talentat actor, pentru care profesia de actor devine un ritual al existenţei sale în perimetrii scenei şi dincolo de ea. Viorel Cornescu, are o capacitate rară de transfigurarea totală, excelînd cu măiestrie de la un rol dramatic la unul de comedie.

Referinţele criticilor la adresa Lui Viorel Corenscu sunt mărturii ale harului actorului.

Viorel Corenscu a activat şi în calitate de lector la „Arta Actorului” în cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, fiind apriciat şi în acestă caliate ca un profesionist ce ştie să se dăruie din plin în ceea ce face.

Actorul pentru contribuţie substanţială adusă dezvoltării artei teatrale în anul 2003 a fost declarat Laureat al Premiului de Stat pentru tineret în domeniul artei teatrale