Ludmila GHEORGHIŢĂ

Artistă Emerită

(actriţă la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născută la 24 decembrie 1973, Hîrbăvăţ, Ungheni, RM


Studii:

1995-2000 Universitatea de Stat a Artelor din Republica Moldova

Specialitatea: Actorie. Regie.

Calificarea: Actor teatru. Regizor de estradă şi manifestări.

Activitate profesională:

din 1990        Actriţă la Teatrul Satiricus (din 2003 Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale)

Roluri teatru:

Zoe Trahanache – O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale

Anca – Năpasta de I.L. Caragiale

Mădălina, Matilda – Ciuleandra de L. Reabreanu

Les Chargins – Căsătorie cu de-a sila de Moliere (în limba franceză)

Elena Ivanovna Popova – Cerere în căsătorie de Anton P.  Cehov

Armande Bejart – Moliere de M. Bulgakov

Galateea – Metamorfozele de Ovidiu

Valeria – Caligula de J. Toman

Tristeţea – Carmen de P. Merimee (în spaniolă)

Zoe Trahanache - Eu pentru cine votez de V. Butnaru

Anna Martînovna Zmeiukina – Nunta de Anton P. Cehov

Clava - Bătrânii noștri de D. Crudu

Diriginta – Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate de M.M. Ionescu

Betty Johnson – Banii, banii sau borsetka de R. Cooney

Dansatoarea cu voal - Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Suzzane - Doctor de femei de G. Feydeau

Barbara – Neața, treci înapoi în pat Peter Quilter

Sofie – Bună dimineața, tăticule! de Jean Poirret

Dansatoare – D’ale carnavalului de I. L. Caragiale

Maria Stuart, Julietta – Ce e viața omului? de A. Arkanov

Svetlana – Golanii revoluției moldave de C. Cheianu

Stela – Maimuța în baie de I. Nechit

Aliona – Made in Moldova de C. Cheianu

Preoteasa– SRL Moldovanul de N. Esinencu

Săteanca – Care-s sălbaticii? de Iu. Filip

Soția ziaristului, femeia de pe divan – Triunghiul păcatului de T. Muşatescu

Acriviţa Popescu – Jertfe patriotice sau Unde mergem domnilor? de I.L.Caragiale, V. Alecsandri

Pasărea albă – Mestrul şi Margarita de M.Bulgakov

Distincţii, premii, diplome:

2010    Titlul Onorific Artistă Emerită    

2006    Premiul pentru “Cel mai bun rol feminin” în cadrul Galei Premiilor UNITEM, Anca în spectacolul “Năpasta” de I. L. Caragiale

2014    Premiul Președintelui UNITEM pentru actorie în cadrul Galei Premiilor Unitem 

2019    Premiul Valeriu Cupcea în cadrul Concursului-recital „Valeriu Cupcea”

2000    Premiul municipal pentru tineret în domeniul artei teatrale

Proiecte:     Colaborare cu N. Scorpan la TVM în cadrul „Teatru-TV” – film-spectacol „Strig numele tău” (1996-1997)

Din 2014     Colaborare cu TVM 1, Canal2, Moldova2 în proiecte de dublaj artistic de filme si seriale.

Turnee, festivaluri:

În România (octombrie 2019, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.

În România (octombrie 2019, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.

În România (septembrie 2019, Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
În România
 (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Ludmila Gheorghiţă, actriţă, activează în trupa Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” de la fondarea acestuia, având o contribuţie semnificativă la formarea repertoriului. Talentul, măiestria artistică deosebită, conjugate cu dăruirea totală scenei, munca extrem de serioasă asupra rolului, precum şi un aspect fizic agreabil sunt atuurile actriţei, care îi determină pe regizori să-i ofere roluri tentante, adeseori de prim plan. Fiecare rol realizat de Ludmila Gheorghiţă are un farmec aparte, ea joacă inspirat mai ales în rolurile de drama, cum este Anca din „Năpasta” de I.L.Caragiale, bunăoară. Însă, având predilecţie pentru rolurile de caracter, actriţa are o prezenţă efervescentă şi în rolurile de eroină, dovadă fiind rolul Zoe din spectacolul „O scrisoare pierdută” sau al Stelei din „Maimuţa în baie”. De la primele repetiţii şi spectacole pe scena Teatrului „Satiricus I.L.Caragiale”, Ludmila Gheorghiţă s-a manifestat plenar şi în trupa de balet, excelând prin plastica sa deosebită, prin dansurile originale, interpretate cu eleganţă și măiestrie, prin vocea sa expresivă.