Ion GROSU

Artist Emerit

(actor la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născut la 12 ianuarie 1969, Buţeni, Hînceşti, RM


Studii:

1989-1994 Institutul de Arte G. Muzicescu

Catedra regie teatru

Activitate profesională:

1992 – 1994 actor la Teatrul Ion Creangă

Din 1994       la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale

Roluri teatru:

Dragomir – Năpasta de I.L. Caragiale

Leo – Happy end de Jeroen Van Den Berg

Preotul - Ciuleandra de Liviu Rebreanu

Duhul – Hamlet de William Shakespeare

Moulineaux – Doctor de femei de G.Feydeau

Tipul cu geanta diplomat - Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Henry Perkins – Banii, banii sau borsetka de R. Cooney

Președintele - Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate de M.M. Ionescu

Antonio - Hoțul de Dario Fo

Fiodor Iakovlevici Revunov Karaulov - Nunta de Anton P. Cehov

Ofițerul polițist - Țara asta, a uitat de noi… de C. Cheianu

Tudor Fiodorovici  - Țara papagalilor de S. Evstratiev

Ştefan – Cu bunelul ce facem de C. Cheianu

Brânzovenescu - Eu pentru cine votez de V. Butnaru

Grigori Stepanovici Smirnov - Cerere în căsătorie de Anton P.  Cehov

Bărbatul, Necunoscutul - Made in Moldova de C. Cheianu

Aviola - Caligula de Yozef Toman

Omul primitiv - Dictatorul de Andrei Strâmbeanu

Artur - Maimuţa în baie de Irina Nechit

Poetul-Deputat - Golanii revoluţiei moldave de Constantin Cheianu

Șeful – Oameni și șoareci de John Steinbeck

Primul chelner - Salvaţi America! de Dumitru Crudu

Iancu Pampon - D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale

Inculpatul - Jertfe patriotice de Ion Luca Caragiale

Dandanache - O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale

Garcia - Carmen de Prosper Merimee

Koroviev - Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov

Băiatul din frontul popular - SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu

Secretarul de partid - Care-s sălbaticii? de Iulian Filip

Preotul - Ciuleandra de L. Rebreanu

Jeronimo - Căsătorie cu de-a sila de Moliere (în limba franceză)

Muşchetarul - Moliere de Mihail Bulgakov

Soţul - Triunghiul păcatului după Tudor Muşatescu

Parlamentarul - Hercule de Fr.Durrenmatt

Mitică – Pacea în jurul războiului de Iulian Filip

Pepelea - Arvinte şi Pepelea de Vasile Alecsandri

Premii:

2010      Titlul onorific Artist Emerit

Turnee, festivaluri:

În România (octombrie 2019, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.

În România (octombrie 2019, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.

În România (septembrie 2019, Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
În România
 (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Actorul Ion Grosu, a activat în componența a două teatre: „Ion Creangă” şi „Satiricus I.L.Caragiale”. Încă de la începutul carierei sale artistice, a jucat în rolul titular din spectacolul „Sânzeana şi Pepelea”, dând dovadă de mult har artistic şi intuiţie scenică. Fiecare rol realizat de actor are personalitate, el joacă inspirat în rolurile secundare, la fel ca şi în cele de prim plan, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar şi cele lejere, în ipostaze comice, în care se simte în largul său, improvizând cu mult haz şi savoare. Personalitatea înzestrată multilateral, cu o factură actoricească deosebită, originală, Ion Grosu este sufletul manifestărilor cultural-artistice organizate la nivel municipal şi naţional. Se produce în filme artistice de scurt metraj, în emisiuni şi spectacole ale teleradiodifuziunii naţionale, în special, în cele de divertisment.