Elena OLEINIC

Artistă Emerită

(actriţă la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născută la 10 decembrie 1970, Cupcini, Edineţ, RM


Studii:

1987-1992 Institutul de Stat al Artelor din Chişinău

Catedra arta teatrală.

Calificarea: Actor teatru de păpuşi

Activitatea profesională:

din 1991        Actriţă la Teatrul Satiricus (din 2003 Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale)

2003               Obţine Premiul Thalia

din  2005       Angajată la Liceul A.I. Cuza, profesor – arta teatrală

2008               Regia spectacolului pentru copii Hai să ne jucăm!  de I. Filip

2009-2013     Membru al Senatului UNITEM

2010               Titlul Onorific Artist Emerit

2011               Premiul UNITEM Cel mai bun rol secundar feminin

din 2012         Liceul Liviu Rebreanu,  profesor – arta teatrală, arta vorbirii, educaţie prin film

2013               Cursuri de formare continuă la specialitatea Psihopedagogia artelor

2014               Cursuri la modulele Metodica pregătirii lecţiei multimedia moderne

2014               Obţine grad pedagogic II

2018               Cursuri de formare continuă la specialitatea arta teatrală

                        Regia spectacolului Poetul în vălura timpului

2019               Obţine grad pedagogic I

Roluri:

Deanira - Hercule de Fr.Durrenmatt

Julieta - Ce e viaţa omului? de Arcadii Arkanov
Soţia - Care-s sălbaticii? de Iulian Filip
Şobolan - Moţoc după Gr.Ureche, B.P.Hasdeu, C.Negruzzi, V.Alecsandri
Ţiganca - Căsătorie cu de-a sila de J.B.Moliere
Ea - SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu
Matilda - Ciuleandra de Liviu Rebreanu
Toinette - Moliere de Mihail Bulgakov
Coana Efimiţa - Jertfe patriotice de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri
Psihiatrul - Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov
Andromeda - Metamorfozele de Ovidiu
Doroteea - Carmen de Prosper Merimee
Didina Mazu - D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale
Soţia lui Curley - Oameni şi şoareci de John Steinbeck
Elvira - Salvaţi America! de Dumitru Crudu
Dusia - Golanii revoluţiei moldave de Constantin Cheianu
Ioana, soţia lui Ioan - Dictatorul de Andrei Strâmbeanu
Enneia - Caligula de Yozef Toman
Medicul - Made in Moldova! de Constantin Cheianu

Patroana - MIGRAAAANȚI sau PREA SUNTEM MULȚI PE NENOROCITA ASTA DE BARCĂ de Matei Vişniec

Jean Perkins - BANII, BANII SAU „BORSETKA” de Ray COONEY

Nastasia Timofeevna - NUNTA de Anton P.CEHOV

Turnee, festivaluri:

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Elveția (august – septembrie 2013, Geneva) – participă în cadrul Proiectului European al Fundației Green Cross în montarea spectacolul „2050 - The Future We Want”, premiera spectacolului a avut loc pe 03
septembrie în colaborare cu actori din 13 țări în incinta Palatului Națiunilor Unite.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Bielorusia (septembrie 2011, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Cerere în căsătorie de Anton P.Cehov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
În România
 (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Elena Oleinic, actriţă, activează în componenţa Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” de la fondarea acestuia, contribuind plenar prin talentul şi măiestria sa la performanţele artistice ale acestui teatru unic în Republica Moldova. Fiecare rol realizat de actriţă are un farmec aparte, ea joacă la fel de inspirat în rolurile de planul doi, precum şi în cele principale, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar şi cele lejere, în ipostaze comice, unde se simte în largul său, improvizând savuros. Personalitatea înzestrată multilateral, cu o factură actoricească deosebită, originală, Aliona Oleinic este sufletul manifestărilor cultural-artistice organizate la nivel municipal şi naţional.

Având şi experienţa colaborării cu Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Aliona Oleinic este, de asemenea, un regizor înzestrat care a montat cu mult succes spectacole de divertisment şi pentru copii, organizează diverse manifestări artistice în instituţiile de învăţământ, contribuind la educarea estetică a tinerei generaţii, este un bun pedagog.

Colaborează fructuos cu teleradiodifuziunea naţională, a realizat mai multe roluri în spectacole televizate, în emisiuni de divertisment.

În presa periodică şi în revistele de specialitate au apărut mai multe referinţe ale criticilor şi cronicarilor de teatru la adresa Alionei Oleinic, care sunt mărturii ale harului actriţei şi ale performanţelor ei artistice semnificative.