#BEFREE - un proiect deosebit desfășurat în Republica Moldova în perioada 29-31 octombrie 2020 

Acest proiect și-a propus să contribuie la conștientizarea societății privind necesitatea combaterii fenomenului de DISCRIMINARE, promovând valorile toleranței și NEDISCRIMINĂRII în lumea modernă. 

În cadrul proiectului, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate în parteneriat cu Teatrul Național SATIRICUS Ion Luca Caragiale și Teatrul MADE, în condițiile  unor restricții severe impuse de pandemie, am prezentat publicului larg trei spectacole prin intermediul cărora am abordat ALTFEL fenomenul DISCRIMINĂRII.

HAPPY END de Jeroen Van Den Berg, regie Vitalie Drucec, producție  a Teatrului Național SATIRICUS. „Nu-i corect o astfel de purtare, atitudine, discriminare, chiar din partea părinților, e despre asta acest spectacol. Trezire lume! Am creat o familie, am pus în acest cuvânt dragoste, căldură; am pus tot, tot, toți anii noștri frumoși sunt acolo. Ca la urmă să uităm pentru ce am făcut toate astea și să căutăm deja aceleași lucruri în altă parte. Mă derutează acest gând.” (Vitalie Drucec)

LIBERĂ, regie Ianoș Petrașcu, coregrafie Eugen Farguțu, producție a Teatrului MADE. „Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel. Violența e o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să ne schimbăm atitudinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”. (Ianoş Petraşcu)

PUȘTOAICA DE LA ETAJUL 13 SAU DRAGĂ SOCIETATE de Mircea M. Ionescu, regie Sandu Grecu. "Spectacolul vine să ia în răspăr o societate depravată și coruptă, cu guvernanți incapabili și cetățeni lipsiți de scrupule, cu toate tarele și perversiunile aduse de valurile așa-zisei capitalizări… Prin atitudinea și replicile pline de savoare ale unei adolescente abandonate de părinți și prieteni, aduse în pragul disperării și al autodistrugerii, sunt puse la stâlpul infamiei personajele reprezentative ale acestei societăți ostile: Polițistul, Judecătorul, Medicul, Sora medicală șefă, Antrenorul și însuși Președintele republicii… Aceasta e societatea noastră de azi, iar spectacolul e o oglindă fidelă a ei." (Sandu Grecu)

“Respectarea drepturilor omului și educația în Republica Moldova au multe lacune, de aceea problemele care încă mai persistă creează această disonanță sau discriminare pe diferite criterii în societate.” (Sergiu Boghean, coordonator de proiecte al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, oficiul România si Republca Moldova)

VĂ MULȚUMIM !

DOAR ÎMPREUNĂ NE PUTEM FACE AUZIȚI !

#BEFREE