Lilia CAZACU

Artistă Emerită

(actriţă la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născută la 21 noiembrie 1973, Logăneşti, Hincesti, RM


Studii:

1992-1996 Universitatea de Stat din Republica Moldova

1995-2000 Universitatea de Stat a Artelor din Republica Moldova

Specialitatea: Actorie. Regie.

Calificarea: Actor teatru. Regizor de estradă şi manifestări.

Activitatea profesională:

Din 1990       Actriţă la Teatrul Satiricus (din 2003 Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale)

1992 – 1996 Profesor Arta Teatrală la UCCM din Chișinău, R. Moldova

2012 – 2015 Profesor Arta Teatrală la Liceul Petru Zadnipru din Chișinău, R. Moldova

Din 2019       Profesor Arta Teatrală, Arta Vorbirii la Centrul Artico IO Models din Chișinău, R. Moldova

2020              Regia și textul spectacolului “Cine e Moștenitorul”, IO Models

Roluri:

Dorimene – Căsătorie cu de-a sila de Moliere (în limba franceză)

Mariette Rivale, Beline, Soţia – Moliere de M. Bulgakov

Miţa – D’ale carnavalului de I. L. Caragiale

Ziţa – O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale

Filomela – Metamorfozele de Ovidiu

Quirina – Caligula de J. Toman

Elena Vladimirovna – Îți vreau soțul de M.Zadornov

Yvonne – Doctor de femei de G. Feydeau

Ana – Hoțul de Dario Fo

Galina Alexeevna – Bătrânii noștri de D. Crudu

Cântăreața – Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Ghiulsara – Hanum – Vin femei și tot ce vrei de A. Strâmbeanu

Galben – Carmen de P. Merimee (în spaniolă)

Caracatiţa roşie, pasărea roșie – Maestrul și Margarita de M. Bulgakov

Valeria – Golanii revoluţiei moldave de C. Cheianu

Doamna directoare – Made in Moldova de C. Cheianu

Cecenca – Înainte şi după fugă de D. Crudu

Miţa, Zița – Eu pentru cine votez de V. Butnaru

Femeia – SRL Moldovanul de N. Esinencu

Ministrul Sănătății – 7 aprilie 2009 de I.Nechit

Prezentatoarea – Care-s sălbaticii? de Iu. Filip

Mama Mădălinei – Ciuleandra de L. Rebreanu

Dansatoarea – Angajare de clovn de M.Vișniec

Tipesa, Jenica – Triunghiul păcatului de T. Muşatescu

Cucoana – Păcală şi Tândală (folclor pentru copii)

Femeia – Opriți globul Moldovei, eu cobor!

Ștefănița – Moțoc de Gr. Ureche, V.Alecsandri, C.Negruzzi, B.P.Hasdeu

Iola - Hercule de Fr. Dürrenmatt

Maia Pliseţkaia, Regana, costumiera – Ce e viaţa omului? de A. Arkanov

Distincții, premii, diplome:

2016   Premiul “Cel mai bun rol feminine secundar” în cadrul Galei Premiilor UNITEM, Ana, spectacolul “HOȚUL” de Dario Fo.

2010   Titlul Onorific Artist Emerit

2004   Premiul “Cel mai bun rol feminin” în cadrul Galei Premiilor UNITEM, Mița Baston, spectacolul “D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale.

2000   Premiul municipal pentru tineret în domeniul artei teatrale.

Turnee, festivaluri:

În România (octombrie 2019, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.

În România (octombrie 2019, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.

În România (septembrie 2019, Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margarita de M Bulgakov.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu .
În România
 (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la Festivalul Internaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanu şi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

Lilia Cazacu, actriţă, activează în componenţa Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” de la fondarea acestuia, fiind o artistă emblematică a trupei conduse de A. Grecu. Sensibilitatea şi inteligenţa nativă se proiectează în orice creaţie scenică a acestei talentate actriţe, pentru care profesia de actor devine un ritual al existenţei sale în perimetrul scenei şi dincolo de ea. Lilia Cazacu excelează în special în rolurile de comedie, are o capacitate rară de transfigurare, posedă o artă aparte în configurarea unor personaje comice, şarjate cu măiestrie. Joacă cu aceeaşi virtuozitate în roluri secundare, ca şi în cele mai importante, principale, cum sunt, de exemplu, Dorimena în „Căsătorie cu de-a sila”, Filomela în „Metamorfozele” şi, mai ales, Ziţa în „O noapte furtunoasă”. În toate ipostazele scenice, se manifestă cu o dăruire şi un haz aparte. De asemenea, posedă un fizic graţios, fapt ce îi permite să evolueze în partiturile plastice ale tuturor spectacolelor montate timp de două decenii pe scena Teatrului Municipal „Satiricus I.L.Caragiale”.