
Irina RUSU
Artistă Emerită
(actriţă la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)
Născută 27 martie 1971, Cupcini, Edineţ, RM
Studii:
1995-2000 Universitatea de Stat a Artelor din Republica Moldova
Specialitatea: Actorie. Regie.
Calificarea: Actor teatru. Regizor de estradă şi manifestări..
Activitatea profesională:
din 1990 Actriţă la Teatrul Satiricus (din 2003 Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale)
Roluri teatru:
Margarita – Maestrul şi Margarita de M. Bulgakov (în 7 limbi: rusă, română, italiană, ebraică, germană, franceză, latină)
Carmen – Carmen de P. Merimee (în spaniolă)
Veta – O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale
Medeleine – Moliere (după Cabala Bigoţilor) de M. Bulgakov
Actriţa – Ce e viaţa omului? de A. Arkanov
Ana – Moţoc după Gr. Ureche, C. Negruzzi, V. Alecsandri
Creaţia – Metamorfozele de Ovidiu (în limba latină)
Silvia – Golanii revoluţiei moldave de C. Cheianu
Maria Şaptefraţi – Made in Moldova de C. Cheianu
Gelozia – Căsătorie cu de-a sila (Le mariage force) de Moliere (în limba franceză)
Armeanca – Înainte şi după fugă de D. Crudu
Preoteasa, bătrânica – SRL Moldovanul de N. Esinencu
Văduva – Care-s sălbaticii? de Iu. Filip
Cântăreaţa – Ciuleandra de L. Reabreanu
Soţia – Triunghiul păcatului de T. Muşatescu
Cucoana – Păcală şi Tândală (folclor pentru copii)
Elidianca – Hercule de Fr. Dürrenmatt
Profesoara – Ho! Ţară! De I. Diviza şi A. Grecu
Dansatoare – D’ale carnavalului de I. L. Caragiale
Tamara – Cu bunelul, ce facem?... de C. Cheianu
Mama – 7 aprilie 2009 de C. Cheianu
Efimiţa – Eu pentru cine votez?... de V. Butnaru
Elena Gheorghevna – Bătrânii noştri de D. Crudu
Femeia – Hoţul de Dario Fo
Sora şefă – Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate de Mircea M. Ionescu
Consilierul – „Migraaaanţi sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vişniec
Rosa – Doctor de femei de Georges Feydeau
Gertude – Hamlet de William Shakespeare
100 de minute de libertate de Bogdan Sărătean
Els – Happy End de Jeroen Van Den Berg
Roluri filme:
Drăcoaica blondă – Dănilă Prepeleac regizor T. Tătaru
Turnee, festivaluri:
1990-2015 turneu în România (Bucureşti, Târgovişte, Iaşi, Constanţa, Oradea, Sf. Gheorghe, Galaţi, Bârlad, Vaslui, Botoşani, Suceava, Giurgiu, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Moineşti, Comăneşti etc.)
1996 martie-aprilie – turneu în Suedia (Stokholm) la Festivalul „La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu comedia-balet „Le mariage force” de J. B. Moliere (în limba franceză) şi „Comediantul” (Moliere) de M. Bulgakov.
1996 aprilie – turneu în Ungaria (Budapesta) cu comedia-balet „Le mariage force” de J. B. Moliere (în limba franceză).
1996 octombrie – turneu în Franţa (Paris) cu muzicalul „Ciuleandra” de L. Rebreanu în premieră absolută şi comedia-balet „Le mariage force” de J. B. Moliere (în limba franceză).
1997 iulie – turneu în Franţa (Grenoble) la Festivalul de Teatru European cu comedia-balet „Le mariage force” de J. B. Moliere (în limba franceză).
1998 octombrie – turneu în Irak (Bagdad, Babilon) la Festivalul Internaţional din Babilon cu spectacolele „Ciuleandra” de L. Rebreanu şi “Satiricus-Show”.
2000 iulie – turneu în Ucraina (Kerci) la Festivalul Internaţional de Teatru Antic „Agonalele Bosforului” cu spectacolul „Metamorfozele” de Ovidiu (în limba latină).
2000 septembrie – turneu în România (Giurgiu) la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul „Metamorfozele” de Ovidiu (în limba latină).
2000 octombrie – turneu în Bulgaria (Vidin) la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul „Metamorfozele” de Ovidiu (în limba latină).
2001 septembrie – turneu în România (Giurgiu) la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul „Carmen” de P. Merimee (în limba spaniolă).
2001 septembrie – turneu în Bulgaria (Vidin) la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov (în 7 limbi: rusă, română, italiană, ebraică, germană, franceză, latină).
2003 octombrie – turneu în Germania (Homberg) cu spectacolele „Carmen” de P. Merimee (în limba spaniolă) şi „Păcală şi Tândală” (folclor pentru copii).
2003 decembrie – turneu în Spania (Barcelona) cu spectacolul „Carmen” de P. Merimee (în limba spaniolă) şi „Metamorfozele” de Ovidiu (în limba latină).
2006 iunie – turneu în Grecia (Atena, Thessaloniki) – cu spectacolul „Carmen” de P. Merimee (în limba spaniolă).
2006 octombrie – turneu în România (Târgovişte) cu spectacolul „Golanii revoluţiei moldave” de C. Cheianu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte.
2009 iulie – turneu în Italia (Veneţia, Roma) cu spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu
2010 mai – turneu în România (Târgovişte) cu spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu, „Cerere in căsătorie” de A. P. Cehov.
2010 iunie – turneu în Franţa (Paris) cu spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu, „7 aprilie 2009” de C. Cheianu, I. Nechit.
2010 iunie – turneu în Anglia (Londra) cu spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu, „7 aprilie 2009” de C. Cheianu, I. Nechit.
2012 septembrie – turneu în Bielorusia (Brest) cu spectacolul „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov în cadrul Festivalului Internaţional „Turnul Alb”.
2012 octombrie – în Ucraina (Nicolaev) participă în cadrul Festivalului Internaţional „Homo Ludens”, cu spectacolul „Carmen” de P. Merimee.
2016 august – în Olanda (Amsterdam) prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu.
2016 august – în Belgia (Bruxelles) prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu.
2017 mai – turneu în România (Bucureşti, Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului) prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, „Migraaaanţi sau prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vişniec, „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov, „Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu, „Nunta”, „Cerere în căsătorie” de Anton P. Cehov, „Hoţul” de Dario Fo.
2017 iunie – în România (Sibiu) prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, „Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Internaţional SIBFEST.
2017 octombrie – în România (Bucureşti) prezintă spectacolul „Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru – FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
2017 noiembrie – în România (Bucureşti) - prezintă spectacolul „Puştoaica de la etajul 13 sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
2018 iunie – în România (Sibiu) participă la Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu cu spectacolele „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov, şi „Nunta” de Anton P. Cehov.
2019 mai – în România (Bucureşti, Suceava, Rădăuţi,Gura Humorului) – prezintă spectacolele Made in Moldova! de C. Cheianu, „Hamlet” de Willliam Shakespeare, „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov, şi „Nunta” de Anton P. Cehov.
2019 iunie – în România participă la Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu cu spectacolele „Hamlet” de Willliam Shakespeare, şi „100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
Premii:
2002 Premiul pentru originalitate în cadrul Galei Premiilor UNITEM, pentru spectacolul Carmen de P.Merimee (în limba spaniolă).
2000 Premiul municipal pentru tineret în domeniul artei teatrale
2006 Premiul pentru Cel mai bun rol feminin (Veta, O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2006
2010 Artistă Emerită
2016 Premiul pentru Cel mai bun rol feminin (Elena Gheorghevna, Bătrînii noștri de D. Crudu) în cadrul Galei Premiilor UNITEM
Irina Rusu desfăşoară o activitate prodigioasă în calitate de actriţă în cadrul Teatrului Național “Satiricus” , făcînd parte din fondatorii acestei instituţii. Timp de 27 ani evoluează în rolurile principale din spectacolele repertoriale ale teatrului.
Originalitatea, seriozitatea, talentul îi conferă actriţei o imagine aparte în contextul artei teatrale din Republica Moldova. Prestanţa profesionistă, jocul fascinant şi efervescent asigură succesul nu numai al Irinei Rusu cît şi al Teatrului Satiricus „I.L.Caragiale”.
Actriţa de-a lungul carierei a adunat un palmares meritoriu fiind recunoscută şi de exegeţii în materie drept un talent deosebit, ce emană din scenă o energie debordantă.