Arcadie RACILA

Artist Emerit

(actor la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale)

Născut la 15 ianuarie 1984, Sofia, Sîngerei, RM


Studii:

2002-2006 Academia de Muzică, Teatru si arte Plastice din RM

Activitate profesională:

Din 2002 actor la teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale.

Roluri teatru:

Stefan - Bună dimineața, tăticule! de Jean Poirret

Ștefan Catănsus - Vin, femei și tot ce vrei de A. Strâmbeanu 

Polonius - Hamlet de William Shakespeare

Bassinet - Doctor de femei de G. Feydeau

Ali - Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă de M. Vișniec

Davenport - Banii, banii sau borsetka de R.Cooney

Regele - Ciuleandra de L. Rebreanu

Hoţul - Hoțul de D.Fo

Tolișor - Bătrânii noștri de D. Crudu

Andrei Andreevici Niunin - Nunta de A.P.Cehov

Garcia - Carmen de Prosper Merimee

Vasile -Țara asta, a uitat de noi… de Constantin Cheianu

Pavel - Prostul deștept de S. Evstratiev

Polițistul - Cu bunelul, ce facem…? de Constantin Cheianu

Valeriu Boboc - 7 aprilie 2009 de Constantin Cheianu, Irina Nechit

Vlad Şaptefraţi, student la Drept - Made in Moldova! de Constantin Cheianu

Rică Venturiano - Eu pentru cine votez de Val Butnaru

Lupius - Caligula de Jozef Toman

Nero - Dictatorul de Andrei Strâmbeanu

Copilul, Ursul - Hai să ne jucăm! de Iu.Filip

El - Vânătoarea de şobolani de Peter Turrini

Mirele - Maimuţa în baie de Irina Nechit

Iliescu - Golanii revoluţiei moldave de Constantin Cheianu

Spiridon - O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale

Slim - Oameni şi şoareci de John Steinbeck

Poetul - SRL Moldovanul de Nicolae Esinencu

Fotograful - Salvaţi America! de Dumitru Crudu

Agentul secret - Jertfe partiotice de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri

Premii:

2010    Premiul municipal pentru tineret în domeniul artei teatrale

2016    Premiul Președintelui UNITEM pentru actorie

2017    Titlul  Onorific Artist Emerit

Turnee, festivaluri:

În România (octombrie 2019, Galați) - participă în cadrul Festivalului de Comedie, prezintă spectacolul "Doctor de femei" de Georges Feydeau.

În România (octombrie 2019, Tulcea) - participă în cadrul Festivalului de Teatru TRAGOS, prezintă spectacolul "Happy End" de Jeroen Van Der Berg.

În România (septembrie 2019, Odorheiu Secuiesc) - participă în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan draMA, prezintă spectacolul "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de badrcă" de Matei Vișniec.

În România (mai 2019, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, România) - prezintă spectacolele Made in Moldova! de Constantin Cheianu, Hamlet de William Shakespeare, "Nunta" de A.P.Cehov, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov.
În România (iunie 2019) -   participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Hamlet" de William Shakespeare  și "100 de minute de libertate” de Bogdan Sărătean.
În România (mai 2019) - participă în cadrul Festivalului de Teatru-concurs „Elvira Godeanu”, Târgu Jiu, prezintă spectacolul “Angajare de clovn” de Matei Vișniec.
În România (mai 2019)  -  participă în cadrul ZILELOR TEATRULUI MATEI VIȘNIEC, Suceava, Rădăuți, prezintă spectacolul NUNTA de Anton P.Cehov.
În România (iunie 2018) - participă la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, România, prezintă spectacolele "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov și "Nunta" de A.P.Cehov.
În România (noiembrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului Dramaturgilor Români.
În România 
(octombrie 2017, București) – prezintă spectacolul "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, în cadrul Festivalului International de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard la Teatrul Nottara.
În România 
(iunie 2017, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec și "Puștoaica de la etajul 13 sau draga societate" de Mircea M.Ionescu, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În România (mai 2017, București, Suceava, Rădăuți, Gura Humorului) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn”, "Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă" de Matei Vișniec, "Maestrul și Margarita" de Mihail Bulgakov, "Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate" de Mircea M. Ionescu, "Nunta", "Cerere în căsătorie" de Anton P. Cehov, "Hoțul" de Dario Fo.
În Belgia (august 2016, Bruxelles) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În Olanda (august 2016, Amsterdam) – prezintă spectacolul „Made in Moldova!” de Constantin Cheianu.
În România (iunie 2016, Sibiu) – prezintă spectacolele „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în cadrul Festivalului Internațional SIBFEST.
În Italia (mai 2014, Parma, Cremona, Fiența) – prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În România (mai 2014, Iași) - prezintă spectacolul „Cerere în căsătorie” de Anton P.Cehov.
În Ucraina (octombrie 2012, Nicolaev) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Homo Ludens”, prezintă spectacolul Carmen de Prosper Merimee.
În Bielorusia (septembrie 2012, Brest) - participă în cadrul Festivalului Internaţional “Turnul Alb”, prezintă spectacolul Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov.
În Anglia (iunie 2010, Londra) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C:Cheianu, I.Nechit.
În Franţa (iunie 2010, Paris) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, 7 aprilie 2009 de C.Cheianu, I.Nechit.
În România (mai 2010, Târgovişte) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu, Cerere în căsătorie de A.P.Cehov.
În Italia (iulie 2009, Venezzia, Roma) - prezintă spectacolul Made in Moldova de C. Cheianu.
În România (octombrie 2006, Târgovişte) – prezintă spectacolele O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, Golanii revoluţiei moldave de C.Cheianu şi Salvaţi America! de D.Crudu în cadrul manifestării Zilele Chişinăului la Târgovişte .
În Grecia (iunie 2006, Atena, Thessaloniki) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.

Arcadie Răcilă, actor, activează în trupa Teatrului „Satiricus I.L.Caragiale” creând o galerie de personaje pline de farmec şi inedit. Sensibilitatea şi inteligenţa nativă se proiectează în orice creaţie scenică a acestui talentat actor, pentru care profesia de actor devine un ritual al existenţei sale în perimetrul scenei şi dincolo de ea. Arcadie Răcilă excelează cu măiestrie de la un rol dramatic la unul de comedie. Factura actoricească, aspectul exterior i se potriveşte pentru anumite roluri care îl prind „ca o mănuşă”. Creează roluri de o gravitate şi sobrietate exemplară, în contrapunct cu alte personaje din spectacolele de la „Satiricus I.L.Caragiale”, contribuind plenar la succesul montărilor realizate de această trupă unică.