UNIRE PRIN CULTURĂ – CARAGIALE SĂ NE JUDECE!

Anul acesta am aniversat 170 de ani de la naștere și 110 ani de la trecerea în neființă a celui mai important dramaturg român, Ion Luca Caragiale.

Înainte de a cădea cortina anului caragialian, în perioada 10-20 octombrie, la Chișinău se va derula un proiect unic: UNIRE PRIN CULTURĂ – CARAGIALE SĂ NE JUDECE! Trupe de  teatru din România și R. Moldova vor prezenta o suită de spectacole după nemuritoarele operele caragialiene.

În cele 10 zile cât se va derula acest proiect teatral vor evolua:

Teatrul Evreiesc de Stat din București, condus de Maia Morgenstern, cu  spectacolul …ȘI SIMȚ MONSTRUOS, dramatizare de Monica Stoica și Vlad Isăilă după Ion Luca Caragiale;
Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava, România, cu spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ;
Teatrul Principal, București, România, cu spectacolul D-ALE CARNAVALULUI;
Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu”, Petroșani, România, cu spectacolul D-ALE CARNAVALULUI;
Teatrul de Artă Deva cu spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ;
Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, Chișinău, Moldova, cu spectacolele NĂPASTA și O SCRISOARE PIERDUTĂ;
Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău, Moldova, cu spectacolul D-ALE CARNAVALULUI.

În același context caragialian se înscrie și al doilea spectacol adus la Chișinău de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, ÎNTOARCEREA ACASĂ de Matei Vișniec. Alături de Ion Luca Caragiale, numele emblematic al dramaturgiei românești, Matei Vișniec, precum bine se știe, este dramaturgul român care azi ne reprezintă cu brio în literatura și în teatrul universal, fiind și un nume de referință al Satiricus-ului, care l-a omagiat la 60 de ani printr-un festival al dramaturgiei sale. De altfel, chiar cu o lună în urmă, Teatrul Național Satiricus „I.L.Caragiale” i-a  încântat pe iubitorii de teatru din Bucovina cu spectacolul de comedie „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert, care s-a jucat în sala Teatrului municipal „Matei Vișniec”.

De asemenea, în cadrul proiectului UNIRE PRIN CULTURĂ, generat în acest an prin parteneriatul dintre Consiliul județean Hunedoara și Primăria Municipiului Chișinău, respectiv Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, trupa hunedoreană vine la Chișinău cu un buchet de tocmai 5 spectacole.

În acest context, vă amintim, dragi prieteni, că la sfârșitul stagiunii trecute, în perioada 10-15 mai 2022, Satiricus a realizat, în cadrul proiectului menționat, un mini festival la Teatrul de Artă Deva, la care au participat și reprezentanții Primăriei Municipiului Chișinău, fiind întreprinse mai multe acțiuni culturale în consens cu agenda proiectului UNIRE PRIN CULTURĂ. Deci anume prin acest salutabil parteneriat cultural, Teatrul de Artă Deva aduce la Chișinău spectacolele care vor fi jucate pe scena de la Satiricus: O AFACERE DE FAMILIE după o idee de S. Bobrik și R. Clark, UN TRAMVAI NUMIT DORINȚĂ de Tennessee Williams, NU-I UȘOR SĂ FII BOGAT adaptare după Gyorgy Spiro, PĂCALĂ adaptare după Bogdan Radu Ghelu. Și, bineînțeles, spectacolul caragialian deja menționat, O NOAPTE FURTUNOASĂ .

Subliniem că acest proiect este realizat de Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău.